Umkhunyane Primary School

Het uMkhunyane schooltje is een basisschool in de heuvels van uMkhunyane, vlakbij het Eco-reservaat Mimi Moya, in Kwazulu Natal, Zuid-Afrika.

Lessen, kinderen en docenten

Het schooltje geeft onderwijs aan een 50- tal kinderen van het eerste tot en met 4de studiejaar, met 2 onderwijzers. De meeste kinderen wonen in de omliggende vallei rond de school, maar sommige kinderen komen dageklijks een 3-6tal km te voet of komen samen met de auto van de onderwijzers uit Piet Retief.

Waarom deze school?

  • In 2012 startte het project uMthunzi Wolwazi , wat in zulu ‘in de schaduw van kennis’ betekent. Met dit project willen we de zulu gemeenschap rond het uMkhunyane schooltje ondersteunen op verschillende vlakken:
  • De verbetering van de infrastructuur van de school
  • De verbetering van de kwaliteit van onderwijs en het creeren van extra kansen tot leren voor de kinderen
  • De opbouw van vaardigheden en inzicht bij volwassenen en kinderen uit de gemeenschap om via het maken van ‘crafts’ zelf in een inkomen te voorzien 
 

De start...

Dankzij de ondersteuning van de families van De Prins van Holapola, verschillende scholen en individuele gezinnen in België kon in oktober 2016 al een groot deel van de uMkhunyane droom gerealiseerd worden.

Elke klas kreeg boekenkasten, 2 nieuwe schoolborden, rails om educatief materiaal op te hangen, een kast met educatief materiaal, een 20tal puzzels en andere educatieve spelen. Verder werd het hutje naast de school gerenoveerd en ingericht als volwaardige keuken, waar dagelijks een maaltijd voor de kinderen voorzien wordt. Onlangs kreeg de school een heuse opknapbeurt dankzij de schenking van Uitgeverij Averbode: elke klas kreeg een plafond, de daken en muren werden waterdicht gemaakt en geverfd en er werden dakgoten bevestigd om regenwater op te vangen in een watertank.

Extra onderwijs

Sinds april 2015 worden er elke tweede zaterdagochtend extra lessen engels en wiskunde aangeboden door ene hele bekwame juffrouw uit Piet Retief. Dit voorkomt dat de kinderen een achterstand opbouwen en zonder extra problemen kunnen overgaan naar het 5de studiejaar in een andere school.

Creative centre uMthunzi Wolwazi

Het creactive centre uMthunzi Wolwazi zorgt ervoor dat er elke zaterdag crafts gemaakt worden door de kinderen, jongeren en volwassenen van uMkhunyane. 

Er wordt speelgoed gemaakt uit ijzerdraad en afvalmateriaal (fietsjes, kleine diertjes, mandjes etc), er wordt getekend, er zijn dans- en zangworkshops en er worden juwelen gemaakt van parels die zo typisch zijn in de zulu-cultuur en traditionele klederdracht. De volgende stap is om meer professionaliteit aan te leren in het ontwerp en de selectie van de producten om ze te kunnen verkopen in de steden en het buitenland. 

Daarvoor werken we in 2016 samen met Nathi Zondi, die een cursus ‘small craft enterprises’ komt geven en connecties heeft in het Zuid-Afrikaanse craftwinkel-netwerk. Via deze opleiding willen we de werking van het Creative Centre professionaliseren. Verder willen we de kans bieden om een opleiding imker te volgen, verspreid over 4 weekenden. Het is vrij makkelijk om succesvol met bijen te boeren in deze omgeving en de vraag naar honing is groot. Tevens draagt het project zo bij tot de bescherming van de bij!

Wanneer en waar

In mei 2022 gaan we de kustroute lopen van Porto naar Santiago de Compostela. Deze route is opgedeeld in 10-12 etappes, we starten ongeveer 160 km vanaf Santiago. 

Sponsor de Umkhunyane Primary School!

Wil je ook mee helpen de kinderen van Umkhunyane Primary School een speeltuin te geven? Doneer dan ook!

Samen voor beter onderwijs

Wij vinden dat overal in de wereld kinderen een kans moeten hebben op goed onderwijs. Alleen door vrijwilligerswerk en sponsoring kunnen sommige scholen bestaan. Laat kinderen spelend leren en bouw mee aan de speeltuin! 

Leren voor een betere toekomst

De basisschoolkindjes in Mimi Moya krijgen in de basis onderwijs. Dat is prachtig! De manier waarop wij leven, dat bestaat alleen in hun dromen. Wel hebben ze door wat wij ze nu kunnen geven een grotere kans op een betere toekomst..